ÖZDEMİR ERDOĞAN

Özdemir Erdoğan 17 Haziran 1940 tarihinde istanbul'da dünyaya geldi. Annesi batı klasik müziği piyanisti ve dayısı keman ve piyano çalan klasik müzik sanatçısIydı. İlk eğitim bu küçük yaşlardan itibaren bu kanallarla alınmIstır.

1940 - 50 arası yllarının kendine özgü koşulları Özdemir Erdoğan'ın resmi bir sanat eğitimi almasını engelleyen önemli faktörlerden biridir. Diğer bir hususta, baba tarafınIn yine o tarihlerin koşullanmalarıyla mutlak bir temel eğitimi öngörmesi. 15-16 yana kadar süren bu eğitim sürecinde Özdemir Erdoğan'In sanatsal konulara daha yatkın olduğu belirlenmiş ve bu durum okullardaki öğretmenlerce de desteklenmiştir.

Özdemir Erdoğan 1960 yIlInda ticaret lisesinden mezun olmuş ve askerliğini yedek subay öğretmen olarak Adyaman, Besni Araplar köyünde başöğretmen olarak tamamlamtır. Bu arada yedek subay eğitimi gördüğü Denizli'de günümüzde TRT hafif müzik ve jazz orkestrası üyesi bassçı Eray Turgay ile tanışmış ve onun teşvik ve tavsiyeleri ile jazz sever bir ortamla ve jazz müziği ile tanışıp kaynaşmıtır. Arif Mardin, İsmet Sıral, Emin FIndIkoğlu, Süheyl Denizci, Nejat Cendeli, Erol Pekcan akla gelen ilk isimlerdendir. 1962 - 64 yIlları arasında dünyanın tanınmış gitar hocalarından Andreastan klasik gitar dersleri almış, daha sonra İsmet Sıral orkestrası ile kuzey ülkeleri ve daha çok İsveç'te profesyonel müzik kariyerini geliştirmiş ve dünya jazzcılarıyla tanışma ve çalışma fırsatını bulmuştur.

Eylül 1968 yılında İsmet Sıral orkestrasının dağılmasından sonra bu orkestranın ağrıIklı üyelerinden oluşan ilk profesyonel orkestrasını 14 Ekim 1968 yılında kurmutur. Bu orkestrada yer alan üyeler arasında su anİistanbul devlet opera orkestrasında görevli bassçı Günnur Perin, TRT hafif müzik ve jazz orkestrası piyanistlerinden Ayhan Yünkus, 5 yıl önce 10 yıl sonra gurubundan Atakan Ünüvar (tenor sax, flüt), Fatih Erkoç (trambon ve flüt), Uğur Dikmen klavyeli çalgılar daha sonra aranjör ve bassçı Onno Tunç akla gelen ilk isimlerdendir. Özdemir Erdoğan 1968 yılInın en iyi gitaristi ödülünü aldıktan sonra 1969 yılındaki çalıımalarI sonucu ilk altın plak ödülü gelmiştir. Duyduk duymadık demeyin. Daha sonra 1971 - 72 yıllarında çeşitli uluslar aras ödüller gelmiş 1972 Atina Olimpia ve İskenderiye festivallerine iştirak etmiş, 1973te sanatçının hazırladIğI jazz LP si Amerika'nın sesi (Voice of America) jazz saatinde dünyanın en büyük jazz otoritelerinden Willies Connover tarafından dikkate değer bir çalişma olarak değerlendirmesiyle defalarca yayınlanmıstır.

1974ten itibaren sanatçı Özdemir Erdoğan Türk Müziği, Türk Halk Müziği ve diğer etnik müziklerle ilgili çalışmalara başlamış, o günlerin tek yayın organı TRT ve bu kurumun en önemli müzik otoritelerinden Nida Tüfekçi'nin takdir ve teşviklerini görmüş, TRT yayın yönetmenliğindeki katı (iktisas) maddesine rağmen sanatçının Halk Müziği tarzındaki Gurbet adiI bestesi ve Asik Veysel Atroğlundan alınan Uzun ince bir yoldayım düzenlemesi (Bak. Yorumcu CD ve Kaset) TRT repertuarına giren türlerinin ilk örnekleridir.

1975 yılı sanatçının bestecilik yıllarının başlangıcıdır. 1976 Canım Senle Olmak istiyor albümü Milliyet gazetesince yılın albümü seçilmiştir. 1977den itibaren Türk Müziği çalışmaları daha ağırlık kazanmıştır. 1979 da TRT hafif müzik ödülü gelmiş, 1984 de sanatçı kendine ait bir plak sirketi kurmuştur. Bu şirketi kurmaktaki amaç müziği sadece ticari endişelerle kullanan şirketlere örnek olabilecek çalısmalarla ufuklarını açmak ve müzik sanatçımızın daha ileriye gitmesine vesile olmaktır. Bu amacın kısmen gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 1984 yılında plakçıların arabeskten başka bir sey satmaz dedikleri bir ortamda Bahar Şarkıları ve Aşkımız Şarkılarda Yaşasın kasetleriyle büyük ilgi gören sanatçı müziğimizde yeni bir kulvar açmıtır. 1990 yılında TRT Altın Anten yarışmasında birincilik ödülü, 1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Almanya, İsviçre ve Fransa'da çeşitli festivallerde Özdemir Erdoğan sentezi ile başarılIı çalışmalar yapılmIş, konserler, konferanslar ve çeşitli panellerde kültür ve sanatımıza mütevazi hizmetler yapılmaya çalışılmıstır.

1994 yılında; Türk Müziği öldü, ticari niteliğini kaybetti denilen bir ortamda Türk Müziği Yorumları ve 1996 da Halk Müziği öldü denilen bir ortamda Türk Halk Müziği Yorumları kaset ve CD lerini çIkartarak gençliğimizin kendi kültür değerlerinin farkına varması ve diğer plak şirketleri ve sanatçılarin bu yolda çalışmalara özendirilmesi işlevi yerine getirilmitir. Yukarda bahsi geçen her iki kasetin 1997 itibariyle tirajlar 100.000 kaset ve 250 CD nin üzerindedir. Bu traj yakalyabilmek için klip çalışması ve promosyon yapılmamış, başta medya olmak üzere hiçbir merciden yardım talep edilmemiş ve alınmamıştır. 

Özdemir Erdoğan'a Aralık 1998de T.C. Devlet Sanatçısı ünvanI verilmiştir.

Kanımızca uluslararası çağdaş boyutları yakalayabilmek açısından çok boyutlu ve çok derin kültür kaynaklarımıza eğilmek yeterlidir. Bu kaynakları layikiyla keşfetmek bir insan ömrüne sığmayacak çalışma zaman ve uğraşlar gerektirmektedir. Çağdaş Türkiye sanatının yükselmesi için 42 yıldır sessizce ve karınca kararınca sürdürdüğümüz çalışmalar bizi maddi açıdan zengin etmesede duyuduğumuz ve yaşadığımız manevi haz bu olağan üstü zevkli çalışmaları büyük bir zevkle sürdürmemiz için yeterlidir. 

Seslendirdiği Bazı Parçaları:
Sevdim Seni Bir Kere
İkinci Bahar
Pervane
Baharda Kuşlar Gibi
Küçük Bir Aşk Masalı
Karlı Kayın Ormanında
Kim Bilir
Gurbet (Kemal Sunal'ın Çöpçüler Kralı filminin müziği)
Bebek
Elif dedim be dedim
Aşkın Tortusu Kalır
Paranın Ne Önemi Var
Bir Garip Yolcu
Samanyolu
Fahriye Abla
Duyduk Duymadık Demeyin
Bu Son Olsun
Deniz Ve Mehtap
Sensiz Saadet
Herkes Kendine Benzer
Dağlar Dağlar
Yak Bir Sigara
Organizasyon ve Sanat Danışmanı: info@benjaminkaya.com    İletişim: +90 (533) 527 07 21
ÖZDEMİR ERDOĞAN, Menajeri, Resmi Web sitesi, iletişim telefonu, Hakkında, Yetkili menajeri kimdir, menajerlik firması, biyografisi, mail adresi, sahne fiyatı, konser organizasyon fiyatı, booking menajeri, kaşesi ne kadar, konser ücreti ne kadar, konser bütçesi ne kadar, festival konser fiyatı, bahar şenlikleri konserleri, bayi toplantısı, etkinlik, tanıtım toplantısı, fuar organizasyonu vb bilgiler için sanatçı ile ilgili Doğru Kurumsal ve Detaylı bilgi almak için bizimle iletişim kurunuz.
Benjamin Kaya
BURADA KİMLER VAR
Aradığınız Tüm Sanatçılar ve Kariyerleri Hakkında Merek Ettiğiniz Herşey Burada
TÜM SANATÇILAR İÇİN TILAYINIZ