İstanbul Modern'de "Yüzyıllık Aşk"

25.09.2014

İstanbul Modern, kuruluşunun 10. yılında, Türk sinemasının 100. yıl dönümüne ithafen "Yüzyıllık Aşk: Türkiye'de Sinema ve Seyirci İlişkisi" isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşen "İstanbul Kalkınma Ajansı 2014 yılı Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Küresel Turizm Merkezi İstanbul Mali Destek Programı" kapsamında desteklenen sergi, sanatseverlerle buluştu.

Serginin açılışında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Sinemanın İstanbul Modern'de 10 yıldır ele alındığını ancak ilk kez bu bir sergiyle İstanbul Modern'de yer aldığına vurgu yapan Eczacıbaşı, "Ülkemizde, sinema kültürünü ve sevgisini, seyircinin bakış açısıyla yansıtan sergimiz, geniş bir yazılı ve görsel arşiv araştırmasıyla sinema tarihimizin belleğini görünür kılıyor" dedi.

Eczacıbaşı, proje kapsamında, 5 yönetmenin, "Türkiye'de Sinema"yı konu alan birer kısa film çektiğini kaydederek, bu filmlerin, müzenin yanı sıra yurt dışındaki festivallerde de gösterilmesinin planlandığını anlattı. Sergiyle paralel farklı tür ve dönemlere ait, İstanbul'u konu alan filmlerden oluşan, "İstanbul'un Orta Yeri Sinema" başlıklı bir programın da yer alacağını belirten Eczacıbaşı, serginin hayata geçmesinde katkısı bulunan İstanbul Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti.

"BU SERGİNİN ARKA PLANINDA, TÜRKİYE TARİHİNE BAKACAĞIZ"

İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu da sergiyle yüz yıllık tarihte, bireyin süreci ve nasıl var olduğunun görüleceğini ifade ederek, "Sinema, birey, kimlik ve kişilik meselelerimizde, hayatımızdaki en güçlü ve etkili görsel alanların başında geliyor. Biz bu serginin arka planında, Türkiye tarihine bakıyor olacağız" diye konuştu.

Serginin sadece sinema ve seyirciye değil, Türkiye'ye referans oluşturduğunu vurgulayan Çalıkoğlu, "Kendi hayatınızdan çok şey göreceksiniz. Yeşilçam sineması ve güncel Türkiye sineması konusundaki dönüşümün neler olduğuna dair de çok önemli adımları izleyeceğiniz bir sergi olacak" ifadelerini kullandı.

"O DÖNEM SİNEMA BÜYÜLÜ BİR OLAYDI"

Serginin küratörü Gökhan Akçura ise televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarının ilginç bir yenilik olarak yaşama girdiğini ancak yine de sinema kadar etkili olmadığını ifade etti.

Akçura, 100 yıl önce sinema ilk defa insan hayatına girdiğinde, sadece fotoğraflar olduğunu, karşılarındaki koca duvarda hareketli görüntüler gören izleyiciler için bunun olağanüstü bir yenilik olduğunu söyleyerek, "Bu nedenle sinemanın seyirci üzerindeki etkisi, bildiğimiz ve yaşadığımız bütün sonraki yeniliklerden çok daha güçlü" dedi.

İlk Hollywood filmlerinin geldiği dönemde sinemanın müthiş bir etki yarattığını belirten Akçura, "Sinema insanların hayatlarını, giyinişlerini, zevklerini, inanışlarını, hayata bakışlarını, yaşam biçimlerini değiştiriyordu. Her şeylerini etkiliyordu. Çünkü o dönem sinema büyülü bir olaydı. İnsanlarla arasında bir aşk ilişkisi vardı" değerlendirmesini yaptı.

Akçura, sergi hazırlanırken, seyirci ile sinema konusunda sinemacı, araştırmacı ve yazarların anılarına başvurduklarını, ayrıca broşürler, okuyucu mektupları ve imzalı fotoğrafları inceleyerek de serginin hazırlandığını aktardı.

Önemli ölçüde kişisel arşivlerden yararlanılarak hazırlanan sergide, ciklet ve çikolata gibi ürünlerden çıkan fotoğraflar, sinema konulu kitaplar, yıldız takvimleri, sinema biletleri, afişler, el ilanları ve sinema tanıtımı yapan gazeteler ile Türkan Şoray resimli çay tabağı ve Filiz Akın resimli cüzdan yer alıyor.

Sergi, 4 Ocak 2015'e kadar ziyaret edilebilecek. 

Kaynak; (TRT)

İstanbul Modern'de
Sinema 100.Yıl
Diğer Haberler
Benjamin Kaya | Sanatçı Kariyer Danışmanlığı, Sanatla Marka Planlama, Sanatsal Proje Yönetimi, Sanatçı Menajerliği, Albüm Prodüktörlüğü, Sanatçı Sahne Fiyatları bilgilendirme, Sanatçı Konser Organizasyonu, Belediye Festival Organizasyonu, Festival Organizasyon Firması, Bahar Şenlikleri Organizasyonu, Piknik Organizasyonu, Motivasyon Organizasyonu, Kongre Bayi Toplantı Organizasyonu, Düğün Sanatçı Organizasyonu, DJ Perküsyon Show Organizasyonu, Defile Organizasyonu, Gösteri Show Organizasyonu, Sahne Sunucu Organizasyonu, Fotoğraf Kamera Video Çekimleri Organizasyonu, Kokteyl Organizasyonu, Dans ve Oryantal Show organizasyonu, PR Danışmanlığı, Sosyal medya yönetimi hizmetlerini sektörde Başarılı bir şekilde çözüm oratakları ile gerçekleştirmektedir. Güncel Sanatsal ve Magazin Haberlerine Sitemizden Ulaşabilirsiniz.
BURADA KİMLER VAR
Aradığınız Tüm Sanatçılar ve Kariyerleri Hakkında Merek Ettiğiniz Herşey Burada
TÜM SANATÇILAR İÇİN TILAYINIZ